EventiOrganizatori bez Granica, Aleksandar Kovačević, Silvije Šimac, Zagreb, Zadar, Organizacija, Slobodni Maseri, Svi zaJedno Hrvatsko Naj

U skladu s projektom Europske agencije za sigurnost na poslu i zdravlje na radu (EU-OSHA) „Kampanja za zdrava radna mjesta“, pokrenuli smo projekt koji ima cilj besplatnu edukaciju za mlade, nezaposlene osobe koje bi (nakon edukacije) odradile 80 antistresnih tretmana/masaža za građane, djelatnike gradskih tvrtki ili potrebe Gradskog ureda za Zdravstvo.

Poslodavci u Europi imaju zakonsku obvezu procjenjivati i upravljati stresom i psihosocijalnim rizicima na radnom mjestu ( Direktiva 89/391/EEZ ). Namjera europske kampanje je poboljšati razumijevanje teme te promocija upotrebe praktičnih i korisniku prilagođenih alata. Jedan od njih je i korporativna antistresna masaža, koja se u drugim zemljama primjenjuje preko 20 godina i koja je ( prema objavljenim znanstvenim
istraživanjima) značajno utjecala na razinu stresa i smanjivanju posljedica ( bolovanja, nezgode na radu). Stres je prema aktualnim istraživanjima o zdravlju i zaštiti na radu u EU najčešći prijavljeni zdravstveni problem u vezi s radom u Europi i odgovoran za više od polovice izgubljenih radnih sati, bolovanja i uzrok nezgoda na poslu.

Slobodni maseri su, u suradnji s partnerima: Zavodom za javno zdravstvo grada Zagreba i medijima, u protekle četiri godine odradili preko 5.000 ANTISTRESNIH tretmana u tvrtkama i na javnim mjestima.

Ukupni troškovi uzorkovanim stresom procjenjuju se u Europi na 240 milijardi eura godišnje. Antistresni tretmani koje primjenjujemo u tvrtkama, traju 15-tak minuta i primjenjuju se više od 20 godina u mnogim zemljama. Poslovni je slučaj jasan: sprječavanje i upravljanje psihosocijalnim rizicima važan je zadatak čiji će rezultati biti zdrava i produktivna radna snaga,smanjenje broja izostanaka s posla, te nezgoda i ozljeda kao i veće stope zadržavanja radnika. Rezultat navedenog bit će bolji sveukupni poslovni učinak.

Ako vas još uvijek nismo uspjeli uvjeriti, navodimo i posljednji razlog: koristi za poslovanje veće su od troškova provedbe.