Utrke kostimiranih sudionika Djeda Božićnjaka, tradicionalno se održavaju u mnogim svjetskim metropolama, a od 2014.g i u Hrvatskoj. Prva utrka održala se u Zagrebu a druga i treća u Zadru. četvrta utrka se održala u Gradu Rijeci. Namjera je svake godine utrku održati u drugom gradu u Republici Hrvatskoj.

Utrka nije natjecateljskog karaktera, već svi mogu sudjelovati. Utrke su duge do 5 km. Cilj utrka je promoviranje važnosti trčanja, pješačenja i zdravog načina života.

Prva utrka održala se 21. Prosinca 2014. godine u Zagrebu. Utrka je okupila preko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Sudionici su krenuli s Trga bana Josipa Jelačića Ilicom do Gornjeg grada te Radićevom ulicom natrag do cilja na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je bio organiziran bogat zabavno-glazbeni program s nastupima plesnih skupina, mažoretkinja te DJ-ima s najpoznatijih radijskih postaja, a uoči početka utrke sudionici su imali priliku zagrijati se uz Zumbu.

Druge i treće godine utrka se održala u Zadru u sklopu Adventa u Zadru, a okupila je preko 700 sudionika, a četvrtu godinu utrka se održala u Gradu Rijeci. Ono što je utrku u Rijeci činilo posebnom je da su sudionici dio rute trčali i kroz riječki tunel.

Utrke imaju humanitaran karakter, pa je tako u sklopu 1. utrke u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem organizirano prikupljanje poklona za djecu iz Gunje i Rajeva Sela koja su stradala te godine u poplavama, a u Zadru je organizirano prikupljanje poklona za obitelji slabijeg imovinskog stanja.